Tuesday, April 28, 2009

Lakaran Sejarah Dana Apartmen PMRAM

Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) merupakan sebuah pertubuhan berdaftar dengan Kementerian Kemasyarakatan Mesir bagi menaungi pelajar-pelajar Malaysia yang berada di Republik Arab Mesir. Persekutuan ini telah ditubuhkan pada tahun 1930 dan didaftarkan di bawah pihak Kementerian Kemasyarakatan Mesir pada tahun 1956 sehingga sekarang.

Sebelum ini segala gerak kerja kepejabatan dan aktiviti PMRAM beroperasi di Asrama Rumah Melayu Abbasiah (ARMA) dan menjalankan aktiviti di rumah-rumah negeri namun setelah PMRAM tidak dibenar menjalankan operasi dan aktivitinya di tempat-tempat tersebut oleh pihak Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah

Ketika mana pejabat PMRAM di ARMA dipalang pada tahun 1994 dan tidak dibenarkan beroperasi sehinggalah sekarang dan dalam waktu yang sama penghantaran warden di rumah-rumah negeri menyukarkan PMRAM untuk melaksanakan aktiviti-aktiviti kebajikan kepada ahli malah Persekutuan langsung tidak diberi ruang untuk masuk ke rumah negeri bahkan iklan-iklan PMRAM juga tidak dibenarkan.

Rentetan daripada peristiwa ini, kini PMRAM telah menjalankan operasinya dengan menyewa sebuah apartmen milik rakyat tempatan dengan kadar harga bulanan LE 1300.00. Sewaan di lokasi ini telah memakan masa selama hampir 12 tahun dan kadar sewaan tersebut meningkat dari setahun ke setahun dan bermula November 2008 sewa pejabat PMRAM mencecah LE 1800 sebulan.

Oleh yang demikian, atas kesedaran, ahli PMRAM sendiri telah mencadangkan agar pihak PMRAM dapat memiliki sebuah apartment sendiri sekaligus menjadi pejabat rasmi PMRAM. Ini adalah satu usaha yang baik sekaligus dapat menjimatkan kos pembayaran sewa pejabat yang kini mencecah ribuan ringgit.

Pada tahun 2006, PMRAM telah meletakkan target nilai LE 1.5 juta dapat dikutip daripada sumbangan semua ahli PMRAM dan PMRAM telah melancarkan Tabung Dana Syaqah PMRAM. Pelbagai usaha dan cara telah diberikan oleh ahli PMRAM agar dapat mencapai misi ini.

Bertitik tolak daripada permulaan ini, Tabung Dana Syaqah PMRAM terus diperkasakan saban tahun. Dengan kesinambungan misi PMRAM yang lepas, pada tahun 2011 ini, di bawah pimpinan  Naib Presiden III, Badan Kebajikan dan Kemanusiaan Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir Ustaz Sheikh Muhd Mujahid Sikh Nawawi, terus memperkasakan perancangan yang telah diaturkan untuk memiliki sebuah pejabat rasmi PMRAM. Sasaran PMRAM untuk mencapai hasrat ini akan diteruskan sehinggalah penghujungnya. Oleh yang demikian, marilah sama-sama kita memperkasakan Misi Dana Syaqah PMRAM. Semoga kita beroleh berkat dan rahmat daripada Allah atas bantuan dan sumbangan yang disalurkan.

No comments:

Post a Comment

Followers